NYITÓLAP KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
KultúraÉletmódInfoKorGondolkodó
FrappszódiaMix
 
Mix -
Költöző madarak
Adamik Mónika
2012.09.18 00:01
A gólyák eltűnnek a kéményekről, a fecskék felsorakoznak a villanydrótokon, a nyár véget ér. A természet költöző madaraink készülődésével finoman jelzi, hogy hamarosan beköszönt az ősz, majd a hideg tél, és ezt bizony néhány szárnyas szívesebben vészeli át melegebb vidéken. Ornitológusok és önkéntesek fáradságos munkájának köszönhetően ma már tudjuk, hogy milyen útvonalat járnak be Európa és világ szerte a költöző madarak.
 
Az 1200-as évek közepéig azonban nem volt tudomásuk az embereknek arról, hogy bizonyos egyedek hova tűnnek a tél folyamán, úgy hitték, hogy a Holdra repülnek, vagy a mocsarak mélyére húzódnak a hideg ellen. A legenda szerint egy német papot is foglalkoztatott ez a kérdés, ezért papírlapra írt üzenetet rögzített egy fecske lábára: „Ó, fecske, mondd, hol töltöd a telet?” Tavasszal a fecske visszatért fészkelő helyére a lábán ezzel a válasszal: „Ázsiában, Petrus házában.” A mai napig lábra rögzített kóddal, begyűrűzéssel vizsgálják a tudósok a madarak vonulási szokásait. A gyűrűn szereplő azonosító tartalmazza az országot, ahol a gyűrűt felhelyezték, illetve az állat egyedi sorszámát. Ezzel a módszerrel évekig nyomon követhetőek szokásaik, a populáció nagysága, egészségi állapota.
 
Miután fény derült arra, hogy a fecskék úti célja nem a Hold, felmerült a kérdés, hogy mi alapján tájékozódnak. Sokáig úgy vélték, hogy a madarak képesek érzékelni a Föld mágneses légterét, ami igaz is, de újabb vizsgálatok bizonyították, hogy ennek minimális hatása van az állatok szervezetére. Valójában a Nap, a Hold és a csillagállások segítségével teszik meg útjukat. Több fajnál is elvégezték azt a kísérletet, hogy egy kör alakú madárházba zárták őket, amiben látták az égboltot. Amikor elérkezett a költözés ideje, mindannyian azonos irányba kezdtek repülni. Amikor tükrök segítségével megváltoztatták a napállást, a madarak az alapján módosították útvonalukat.
 
Európában három fő vonulási irány van, észak-északkeleti, déli és délkeleti. Madárfajoktól eltérően más-más gyorsasággal és magasságban vonulnak az égi csapatok. Legmagasabban, 1.000-2.500 méteres magasságban a gólyák repülnek, a vadludak 800-1.000 méter, a varjak mindössze 30-100 méter magasan repülnek. A varjú átlagos repülési sebessége 50 km/h, a pinttyé 52 km/h, a csókáé akár 60 km/h is lehet. A legtöbb költöző madár csapatokba verődve vándorol, de például a kakukk egymagában teszi meg évente a 10.000 kilométert. Az ég bajnoka az alig 90-120 grammos sarki csér, aki 36.000 kilométert tesz meg téli lakhelyére és vissza. Vannak madarak, akik a hideg beköszöntével érkeznek hazánkba, és a nyár kezdetével költöznek el, mint a vetési varjú, a fenyőpinty és az őrgébics. Az éghajlatváltozásoknak köszönhetően számos faj megváltoztatta költözési szokásait, egyesek később indulnak útnak, míg mások megállnak feljebb a repülő útvonalukon, mert találnak elegendő táplálékot.
 
Jacques Cluzaud, Michel Debats és Jacques Perinn négy évig forgatták 2001-ben megjelent Vándormadarak című Oscar-díjas dokumentumfilmjüket. A stáb tagjai születésüktől fogva számos gólyát, pelikánt és egyéb madarat neveltek, idomítottak, hogy együtt repülhessenek velük, és lélegzetelállító felvételekkel dokumentálják ezeknek a törékeny teremtményeknek az erejüket meghaladó próbatételét. A nyáron nyoma veszett madarak titkát szinte teljesen megfejtettük, és a rendező triónak köszönhetően ma már ennek kicsit magunk is részeseivé válhatunk.
Elküld
Szólj hozzá a cikkhez!(Belépés szükséges)
2015. Június 30.
Pál napja van
Dead Drop Project Budapest
Beastly – A szörnyszívű
A halál ereklyéi
Klímarobbanás
Ritka döntés
Kabalasors
Negyven feletti álláskeresőknek segít a Budavári Művelődési Ház
Shrek sem vész el teljesen, csak átalakul
"Szülő vagyok hát? Művész? Csaló?" - interjú Bognár Anna költőnővel
Ellopott percek
Anna Gavalda: Kis kiruccanás
 
Mi az idei nyaralásod célpontja?
Mediterrán országok.
Valami igazán egzotikus hely.
Nyáron irány a hűvös észak!
Egyéb országok.
Belföldön nyaralok.
Nem nyaralok.
 
 
 


Cylex Silver Díj