NYITÓLAP KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
KultúraÉletmódInfoKorGondolkodó
FrappszódiaMix
 
Kultúra - Film
A Titanic 2012 fedélzetéről: Amit csak akarsz – HAMIS A MAMA
Csanádi Tibor Ulu
2012.04.21 12:01
Szokatlan témaválasztású film mutatkozott be a Titanicon, a spanyolcsizma szekcióban. Egy fiatal apa úgy segít feldolgozni négy éves kislányának az édesanya halálát, hogy az esti meséhez eljátssza neki őt. Kosztümösen!
 
Keserédes alkotás Achero Manas, spanyol rendező és forgatókönyvíró mozija, amely az emberi kapcsolatok talán legkiszolgáltatottabbját, a gyermek-anya viszonyt festi meg szétválaszthatatlanul természetesnek és mégis szétválaszthatónak. A négy éves Daphne boldog volt az anyjával, sőt, sokat (de nem kihangsúlyozottan sokat) dolgozó apja mellett/helyett ők ketten alakítottak maguknak egy egyedi rituálékkal és játékos jelképekkel körberajzolt saját világot. A gyermek a nagyvilágon belül ebben a kisvilágban, mint egy kitoldott anyaméhben érezte igazán biztonságban magát. Az anyja halála ennek a világnak a megszűnése is volt. Négy évesen az ilyesmit elvileg nehéz felfogni, de az sokat „segít”, ha tanúja vagy. Nagy erejű jelenet az, amikor a kislány, a kiürült játékos rádöbben az anyja mozdulatlanságának véglegességére.
 
Innen kezdődik a története java-borsa. Az apa (Juan Diego Botto) teljesen a lánya felé fordul, a saját gyászát eltörpíti a felelősség, amit azzal kapcsolatban érez, hogy Daphne (Lucia Fernandez) minél kevésbé szenvedje meg az édesanya hiányát. Mindenben a kedvében akar járni, de az elhunyt társát nem pótolhatja számára. Aztán hirtelen elkezdi úgy gondolni, hogy mégis. A kislány álmamát akar. Technikailag mi sem egyszerűbb! Egy kis rúzs, smink, paróka, a ruhatár meg úgyis adott! Még divattanácsadó is akad a transzvesztita, Alex (José Luiz Gómez – A bőr, amelyben élek, Megtört ölelések) személyében. Pszichológiailag viszont embert és gyermeketpróbáló következményei lesznek az egy előadásosnak induló travi shownak. Elindul a lejtőmenet, és nincs megállás!
 
A kibontakoztatás lassú, de nem azért, mert csoszog a film, hanem mert sokfázisú történetet mutat be, és minden fázis fontos. Szépen ki lett fejtve, megtámogatva arcokkal, tekintetekkel, elmélázásokkal, környezetrajzzal. Minden jelenet addig tart, ameddig kell. Az a néző, akinek kifejezetten magas az inger/filmkocka igénye, az helyenként számíthat az unatkozásra, de a tartalom ügyesen használja fel ezt a komótosságot. Miközben haladunk a tetőpontig, rendmód szerint átlépjük a várható, mégis döbbenetes határokat. Érdekes szemszögkörhintára ülünk: apa, „anya”, lánya, környezet. Közben kapcsolódó témaként villámlátogatást tesz a transzvesztita / meleg kérdés témakörébe is.
 
Az Amit csak akarsz szerkezetileg olyan, mint egy szendvics, két idealizmus-zsemlefél között vastag valósághús. Franciafilmes romantikájú családskiccel nyit, majd az extrém lényegét egészen életszagúan, bevállalósan tárgyalja, és végül mégis hollywoodian optimalizált oldásba vezeti a nézőt. Olyan mozi, amire legkönnyebb ráragasztani azt a jelzőt, hogy szép film, de hogy mennyire hiteles, arra máshol kell keresni a választ.
 
 
Fotó: titanicfilmfest.hu
Elküld
Szólj hozzá a cikkhez!(Belépés szükséges)
2015. Július 02.
Ottó napja van
Knut Hamsun: Pán
Kötődés, az új eNJé kollekció
Egymás mellett. Elbeszélve.
Émile Zola: A Patkányfogó
Génkutatás és a tökéletes ember lehetősége
JELen lét 2.
Réti Ábel: szintax-szombat
Kézenfekvő igazság
ANNO filmklub
Eizenstein: Rettegett Iván
Maradhatnak-e a trendi nagyik?
 
Mi az idei nyaralásod célpontja?
Mediterrán országok.
Valami igazán egzotikus hely.
Nyáron irány a hűvös észak!
Egyéb országok.
Belföldön nyaralok.
Nem nyaralok.
 
 
 


Cylex Silver Díj