NYITÓLAP KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
KultúraÉletmódInfoKorGondolkodó
FrappszódiaMix
 
Kultúra
Ízisz - Az eredet istennő (második rész)
Fézler Georgina
2013.09.03 00:01
Az asszonyi erőt és az életadásra való képességet egykor mélységesen tisztelték, de mivel fenyegette az emelkedő, és férfiak uralta egyházat, démonizálták, és tisztátalannak bélyegezték. 
Dan Brown
 
A név árulkodik

Az egyiptomi Halottak Könyve így nevezi Íziszt: Ő, aki életet ad égnek és földnek, ismeri az árvát, ismeri az özvegyet, igazságot keres a szegénynek, biztonságot nyújt a gyengének. Ízisz más címei: Az ég királynője; Az istenek anyja; Ő, aki minden; A zöld termény úrnője; A ragyogó az égen; A tenger csillaga; A mágia nagy úrnője; A mágia, termékenység, természet, anyaság és túlvilág istennője; Az Életház úrnője; Ő, aki ismeri a szív helyes használatát; Az ég fényhozója; A hatalom szavainak úrnője és A tenger felett ragyogó hold. Örökösének mindenképpen tükröznie kell eme tulajdonságokat.
 
‘Éva’ = ‘Élő’ - "mert ő lett az anyja minden élőnek" (1Móz.3:20). A név héberül Havva - a chaja = élet szóból származik. Éva, az asszony.  E szónak jelképes jelentése süt a Bibliából. Mind az Ó-, mind az Újszövetségben az egyházat, Krisztushívő népét jelenti. E jelkép alapja, hogy a Krisztus és egyháza között kötött szövetséget a házassághoz hasonlítja.
 
A törzsfejlődés azt mutatja, hogy míg Íziszből eredt az élet, a keresztény Éva már az élet első bizonyítéka volt. Feleség, éppen úgy, ahogy Izisz istennő, azonban annál már sokkal több, az egyház asszonya. Miért lehetet vajon szükség arra, hogy az ember ily képre formálja a nőt, az ős anyát?
 
A választ talán a következő titok rejti. A zsidó hagyományok szerint Ádám eredeti felesége, női fele nem Éva, hanem a fekete hajú, bódítóan gyönyörű Lilith volt, akinek jelentése az éjszakához tartozó, akár Ízisz, aki a Holdistennők egyike. Lilith azonban az ős anya szeszélyes arcát mutatta meg az istennek. Különlegesnek gondolta magát, olyan lénynek, ki senkihez nem hasonlítható, kit nem lehet egy szinten emlegetni Ádámmal. Lehetséges-e hogy azért, mert ő isten méltó párja volt? Mert a férfi istenség most úgy döntött, megfosztja posztjától és ezután legfeljebb az emberiség ősanyja lehet, nem pedig egy hatalmas, magát az életet jelentő teremtő erő? Lilithet száműzték a paradicsomból és démoni sorba taszították. Isten kijavította a hibát és megteremtette a lényt, aki „több volt” mint egy nő. Asszony volt. A poszt minden felelősségével.
 
Egyes feltételezések szerint Ízisz kultusza, az Istennő kultusz annyira erős volt, hogy még Éva „baklövése” sem térítette észre a hívőket. Az emberek képtelenek voltak elfogadni egy buta, hatalomvággyal rendelkező istennőt, még ha ember volt, akkor sem. Így születethetett meg Szűz Mária. Aki jóvátette Lilith és Éva bűneit, aki Anya lett, és aki Ízisz minden tulajdonságával rendelkezik.
 
Mária héberül Mirjam. A név jelentése: „keserű” (a héber márar = „keserűnek lenni” szóból). Szűz Mária további elnevezései: Szűzanya, Rózsafüzér királynéja, Mindnyájunknak Édesanyja, Mennyország Királynéja, Boldogságos Szűz (a katolikus egyház hivatalosan is Beata Virgónak nevezi latinul), Hétfájdalmú szűzanya.
 
Persze ezek mind csak feltételezések. Bárhogy is történt, egy valami biztos. Az Ősanya képe az emberiség keletkezése óta kísér bennünket. Felvehet bármilyen alakot, alakíthatja bármilyen emberi kény, a szimbólumok és az üzenet, amit képe hordoz, örökké elkíséri az embert, és örök emlékezetőként ég minden nőben.
Elküld
Szólj hozzá a cikkhez!(Belépés szükséges)
2015. Július 02.
Ottó napja van
Richelle Mead: A szukkubusz éjszakája
A dühöm és én
Naprendszer és Lélektan
Andrea Weaver: Angyalom?!
London Boulevard
Kisvárosi blues
Szójelentések érintkezéses metamorfózisa
Knut Hamsun: Pán
Macskajaj
Egy villámbarátság tündöklése és hanyatlása
 
Mi az idei nyaralásod célpontja?
Mediterrán országok.
Valami igazán egzotikus hely.
Nyáron irány a hűvös észak!
Egyéb országok.
Belföldön nyaralok.
Nem nyaralok.
 
 
 


Cylex Silver Díj